Harrastuksen voi aloittaa myös nuoriso- tai naisosastossa!

» Tutustu osastoihimme

Palokuntaan liittyminen ja perehdyttäminen

Palokunnan uudet jäsenet perehdytetään palokunnassa toimimiseen. Tällä sivulla esitellään miehistöosastoon liittymistä sekä perehdytyskurssia miehistöosastoon liittyvän henkilön näkökulmasta. Pelastustoiminnasta (ks. hälytysosasto) ja onnettomuuksien ehkäisytoiminnasta (ks. riskienhallintaosasto) kiinnostuneiden aikuisten tulee pääsääntöisesti liittyä ensin miehistöosastoon.

Perehdytyskurssi miehistöosastossa

Perehdytyskurssi alkaa kaksi kertaa vuodessa: tammikuussa kevätkauden alkaessa (seuraava ti 23.1.2024 klo 17.30) ja elokuussa syyskauden alkaessa. Jos palokunta on sinulle harrastusten tai työn kautta jo aiemmin tuttu, olet tervetullut käymään harjoituksissa muulloinkin, mutta "pystymetsäläisiä" otamme mukaan vain syys- ja kevätkauden alkaessa.

Perehdytyskurssilla jäsenkokelaille opetetaan alkeet palokuntalaisena toimimisesta, Helsingin VPK:sta ja Helsingin pelastustoimesta. Samalla he tutustuvat vanhoihin jäseniin ja vanhat uusiin. Perehdytyskurssi on esitietovaatimuksena pelastustoiminnan peruskurssille, jonka suorittaminen vaaditaan hälytysosastossa toimimiseen. Perehdytyskurssi kestää 20 tuntia ja se suoritetaan pääasiassa osaston viikkoharjoitusten ohessa noin kolmen kuukauden aikana.

Ensimmäiselle kerralle et tarvitse mukaan mitään erikoista. Riittää, että ilmestyt asemalle yllä mainittuna päivänä ja mieluummin ajoissa kuin myöhässä. Jos juuri kyseinen päivä ei sovi, niin kurssille ehtii mukaan vaikka muutama ensimmäinen harjoitus jäisikin välistä.

Palokunnan jäseneksi liittyminen on ajankohtaista noin kurssin puolivälissä parin kuukauden kuluttua aloituksesta. Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla jo näkemys minkälaista toimintamme on ja haluatko liittyä joukkoon ja alkaa panostaa harrastukseen tosissaan. Voit siis huoletta harkita rauhassa ja jos homma ei vastannutkaan odotuksiasi, niin toivottavasti löydät etsimäsi jostain muualta.

Miehistöosastoon liittyminen ja perehdytyskurssi:
Miehistöosaston johtaja
Minna Kivi
miehistoosastohelsinginvpk.fi

» Yhteydenottolomake

Vastauksia rekrytointimainosten kysymyksiin

Alta löydät vastauksia ja tarkempia tietoja käyttämiimme mainoksiin liittyen.

Hälytysosastolaisten ja savusukeltajien testit

Hälytysosaston jäsenten kunto testataan vuosittain FireFit-testeillä. Kaikkien hälytysosaston jäsenten on saavutettava vähintään perustehtävien vaatima taso lihaskuntotesteissä. Savusukeltajat suorittavat lisäksi vuosittaisen polkupyöräergometritestin ja heidän on yllettävä kuntonsa kokonaisindeksissä vähintään savusukellusta edellyttävien perustehtävien tasolle. Savusukeltajilla myös terveystarkastukset ovat säännöllisiä.

Miehistöosastossa toimimiseen kuntovaatimuksia ei ole.

Oven murtaminen

Palokunnassa harjoitellaan myös ovien murtamista eri työkaluilla. Ennen murtotyön aloittamista on kuitenkin syytä tarkistaa oliko ovi sittenkään lukossa ja jos olikin, niin löytyisivätkö avaimet joltain lähellä olevalta henkilöltä.

Vapaaehtoista vain liittyminen

Helsingin VPK julkaisi hiljan 150-vuotishistoriateoksen "Vapaaehtoista vain liittyminen - Helsingin Vapaaehtoinen Palokunta 1864-2014". Helsingin VPK:n sammutusosaston päällikön August Lundqvistin 1894 kirjoittamassa Palokuntalaisen käsikirjassa korostettiin jäsenyyden merkitsevän sitoutumista palokunnan toimintaan, ei oikeutta valita tekemisiään ja tekemättä jättämisiään.

(Palo)Kunnan koossa pitämiseksi se jaetaan yllä osoittamallamme tavalla ja alistetaan itse valitseman päällikkyytensä alaiseksi, jota jokaisen palokuntalaisen on vapaaehtoisesti suostumansa pyhin velvollisuus vastustamatta totella.

Palokuntamme historiaan voit tutustua nettisivujemme aikajanalla tai ostamalla historiateoksen omaksesi 35 € hintaan.

Vuoroliitin, jakoliitin, vuorojakoliitin

Vuoroliitin, jakoliitin ja vuorojakoliitin ovat palokunnan perusliitinkalustoa. Vuoroliittimellä voidaan syöttää vettä kahdesta letkusta vuorotellen yhteen letkuun ja jakoliittimellä puolestaan haaroittaa yhdeltä letkulta lähtö kolmelle letkulle. Vuorojakoliitin on näiden kahden yhdistelmä.

Paloposti

Palopostin sijaintikilpi

Paloposti on laite, jolla palokunta saa nopeasti sammutusvettä vesijohtoverkosta. Palopostin opastemerkki kertoo palopostin perustiedot. Kuvasta nähdään, että palopostin vesivirta on pieni (putken halkaisija 125 mm), venttiilissä on oikeankätiset kierteet (O keskellä ylhäällä) ja se löytyy mittaamalla 10,5 m kohtisuoraan kyltistä poispäin ja sen jälkeen 4 m vasemmalle. Koordinaatit ovat erityisen tärkeitä talvella, kun kadulla voi olla paksu lumi- ja jääkerros.

Kuvan lähde: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/File:Markerhydrant.jpg. Kuvan on ottanut "Alv". Lisensoitu Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 -lisenssillä.

Vuoden päästä

Helsingin VPK:ssa hälytysosastoon liittyminen on yleensä ajankohtaista noin vuoden kuluttua palokuntaan liittymisestä kunhan kuntotestit, lääkärintarkastus ja pelastustoiminnan peruskurssi on läpäisty. Näiden lisäksi hälytysosastoon liittyvän on pitänyt käydä viikkoharjoituksissa säännöllisesti ja aktiivisesti, jotta taitoihin voidaan luottaa myös tositilanteessa.

Albertinkadulle

Hälytys voi tulla mihin kellonaikaan tahansa ja palokuntamme velvollisuus on virka-ajan ulkopuolella saada kaksi sammutusyksikköä lähtövalmiuteen 30 minuutissa. Olemme yhden yksikön osalta sitoutuneet myös siihen, että saamme yksikön miehitettyä myös virka-aikana. Ensimmäisenä asemalle tulevat laittavat aluksi henkilökohtaiset varusteensa kuntoon ja sen jälkeen alkavat varmistaa sammutusauton kalustoa.

Tikkaat

Irtotikkaiden kiipeäminen on yksi palokuntalaisen perustaidoista. Useimmat ihmiset kiipeävät luonnostaan siten, että saman puolen kättä ja jalkaa liikutetaan yhtä aikaa. Palokunnassa harjoitellaan kiipeämään kuitenkin siten, että samaan aikaan liikutetaan vastakkaista kättä ja jalkaa. Näin tikkaat heiluvat vähemmän.

Kypärä

Palopostin sijaintikilpi

Valon heijastamisen lisäksi peililasi heijastaa lämpösäteilyä, joten kypärä pysyy viileämpänä. Toki tyylikkäämpi ulkoasukaan ei haittaa.

Nokian TETRA-radiopuhelimen Unit Alert -ääni

Palokunnan radiopuhelimissa on käytössä hälytysääni, joka on tarpeeksi voimakas ja erilainen erottumaan muusta taustamelusta. Moni palokuntalainen on asettanut saman äänen hätäkeskuksen lähettämien tekstiviestien ääneksi, jolloin ne erottuvat helposti muista tekstiviesteistä ja herättävät huomion.

© Helsingin vapaaehtoinen palokunta ry | Helsingfors frivilliga brandkår rf | Asema 23 | Messipojankuja 9, 00180 Helsinki | Ota yhteyttä